De Griffel- en Penseeljury's reiken vanaf dit jaar geen Vlag en Wimpels uit, maar Bronzen Griffels en Penselen!

De Griffel- en Penseeljury's reiken vanaf dit jaar geen Vlag en Wimpels uit, maar Bronzen Griffels en Penselen! De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderboeken. De Bronzen Griffels en Penselen zijn nu nog duidelijker een onderdeel van de Griffels en Penselen, de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken.

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek kent Stichting CPNB elk jaar Griffels en Penselen toe aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt. Hierbij horen voortaan ook de Bronzen Griffels en Penselen. Samen vormen de verschillende Zilveren en Bronzen prijzen de allerbeste (maximaal vijf) kinderboeken per categorie, zoals prentenboeken of poëzie. Deze boeken dienen daardoor het hele jaar als inspiratie voor jonge lezers en hun opvoeders.

De Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen worden op 22 juni uitgereikt tijdens een evenement met de winnende auteurs en hun uitgevers. Kort voor de Kinderboekenweek worden vervolgens de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt en uitgereikt. Eén Zilveren Griffel en één Zilveren Penseel worden dan omgezet in een Gouden Griffel en Penseel, de prijzen voor het best geschreven en best geïllustreerde kinderboek van het jaar.