Week 48 beste verkoopweek sinds 2011 Boeken blijven een van de meest populaire Sinterklaascadeaus. Vandaag werd bekend dat de omzet qua boekenverkoop in Nederland met 12,7% is toegenomen ten opzichte van dezelfde Sinterklaasperiode vorig jaar. Binnen deze periode is week 48 zelfs de week met de grootste boekenomzet sinds 2011. Enkele titels die het zeer goed gedaan hebben zijn "Judas" van Astrid Holleeder (Overamstel), Harry Potter van J.K. Rowling (De Harmonie) en "Thomas Dekker" van Thijs Zonneveld (Overamstel), "Johan Cruyff. Mijn verhaal" (Nieuw Amsterdam) en "De greppel" van Herman Koch (Ambo|Anthos).

Week 48 beste verkoopweek sinds 2011

De boekenomzet gemeten over de eerste week van 2016 tot en met de Sinterklaasweek 2016 bedraagt 441 miljoen euro en dat is ten opzichte van 2015 een stijging van 7,3%. Half januari 2017 maakt de CPNB het cijfer over heel 2016 bekend en de CPNB Top 100 met de meest verkochte en meest uitgeleende boeken.

Directeur Eppo van Nispen: ‘Dit is goed nieuws en geeft heel goed weer hoe hard er door allen in het boekenvak is gewerkt de afgelopen jaren. In 2015 lieten we de moeilijke jaren al achter ons met een mooie stijging van 3,5%. Het vertrouwen van de boekenliefhebbers is gegroeid. Men komt weer graag naar de boekwinkel waar veel gebeurt. Dat belooft, met de komende Kerstdagen in zicht, een mooie afsluiting te worden van 2016.

Omzet Kinderboeken stijgt met 23,4 %

Kinderboeken deden het uiteraard goed in deze periode waarvoor de CPNB speciaal haar Sinterklaascampagne was gestart: de omzet steeg met 23,4 % ten opzichte van vorig jaar. Tot en met 5 december konden kinderen bij boekhandels en openbare bibliotheken in Nederland een vouwschoen ophalen, om die daar weer te komen zetten nadat zij hem in elkaar hadden geknutseld. Sinterklaas stopte in elk (vouw)schoentje vervolgens ’t Schoenboekje Het cadeau, geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten.

Bron: KVB-SMB/GfK.