Volwassenen, Non-fictie, Fictie, Bekroningen
www.nspublieksprijs.nl

96.000

Lezers stemden op hun favoriete boek

Nieuwe opleving

De nominaties stijgen jaarlijks in De Bestseller 60

5 miljoen

Attentiewaarde in de pers en op social media
  1. De bestverkochte boeken van het jaar nog eenmaal bij elkaar
  2. Verstevig de band met de stemmende koper
  3. Kans op een prijs in úw winkel

Lezers kiezen het Boek van het Jaar

Vanaf 24 oktober 2018 tot en met 21 november 2018 kon er gestemd worden voor de NS Publieksprijs. De nominaties werden bepaald aan de hand van de verkopen tussen juli 2017 en 2018. Daarmee bepalen de lezers (kopers) de nominaties.


Winnaar 2018

Zolang er leven is van Hendrik Groen won de NS Publieksprijs en werd daarmee Boek van het Jaar 2018. De titel kreeg 42% van de stemmen. Dit werd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekendgemaakt. 97.365 mensen brachten hun stem uit. 

 

Hoofdprijs voor stemmend publiek

De hoofdprijs voor stemmers bestaat uit 52 weken lang, elke week in een boekwinkel een boek ter waarde van € 20,- kiezen plus een jaar lang gratis reizen met het 'NS Altijd Vrij 2e klas abonnement'. 

 

Over de prijs

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de daaraan verbonden eretitel Boek van het Jaar heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten.

Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich voortaan Boek van het Jaar noemen. De schrijver ervan ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar t.w.v.  € 6.420,-.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek was van 1987 tot en met 1991 een oeuvreprijs. Sinds 1992 wordt de prijs uitgereikt aan een boek dat tijdens de verkiezingsperiode door het Nederlandse volk is gekozen. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam veranderd in NS Publieksprijs.

 

Zes nominaties

Het publiek kan stemmen op een van de zes bestverkochte boeken uit de periode 1 juli vorig jaar tot 1 juli huidig jaar. Of op een persoonlijke favoriet naar keuze, zolang deze maar oorspronkelijk Nederlandstalig is.

 

NS Publieksprijs Leesclub

Sinds 2018 speelt een Leesclub een rol bij het kiezen van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.