Volwassenen, Non-fictie, Fictie, Bekroningen
www.nspublieksprijs.nl

118.000

Aantal stemmen

Nominaties aanzienlijk gestegen in De Bestseller 60

Boekverkopen

#NSPublieksprijs

Trending topic bij start en afsluiting.
  1. Profiteer van veel publiciteit
  2. Ontdek de voorkeur van uw bezoekers
  3. Maak van de werkvloer een stemlokaal

Lezers kiezen het Boek van het Jaar

Vanaf 25 oktober 2017 kon er gestemd worden voor de NS Publieksprijs. Die dag werden de genomineerde boeken bekendgemaakt. De stemperiode liep tot en met 22 november 2017, de dag van de uitreiking van het Boek van het Jaar.


Winnaar 2017

De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond won de NS Publieksprijs en werd daarmee Boek van het Jaar 2017. Van Egmond won met 27% van de stemmen. Dit werd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekendgemaakt. 96.067 mensen brachten hun stem uit. 

 

Hoofdprijs voor stemmend publiek

De hoofdprijs voor stemmers bestaat uit 52 weken lang, elke week in een boekwinkel een boek ter waarde van € 20,- kiezen plus een jaar lang gratis reizen met het 'NS Altijd Vrij 2e klas abonnement'. 

 

Over de prijs

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de daaraan verbonden eretitel Boek van het Jaar heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten.

Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich voortaan Boek van het Jaar [….] noemen. De schrijver ervan ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar t.w.v.  € 6.420,-.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek was van 1987 tot en met 1991 een oeuvreprijs. Sinds 1992 wordt de prijs uitgereikt aan een boek dat tijdens de verkiezingsperiode door het Nederlandse volk is gekozen. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam veranderd in NS Publieksprijs.

 

Zes nominaties

Het publiek kan stemmen op een van de zes bestverkochte boeken uit de periode 1 juli vorig jaar tot 1 juli huidig jaar. Of op een persoonlijke favoriet naar keuze, zolang deze maar oorspronkelijk Nederlandstalig is.

 

Kernjury

Sinds 2006 speelt een Kernjury een rol bij het kiezen van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. De leden van de Kernjury krijgen de zes genomineerde boeken om te lezen en ze onderbouwen hun stem met een korte toelichting. De resultaten van de Kernjury en de bevindingen van het Nederlandse publiek bepalen samen welk boek zich Boek van het Jaar mag noemen.

De Kernjury bestaat uit 275 leden die samen een afspiegeling vormen van het Nederlandse lezerspubliek.