Fictie, Volwassenen, 10-14 jaar, Kind & Jeugd
www.nederlandleest.nl
  1. Geef je mening, krijg een boek
  2. Cadeau van de bibliotheek: Ik, robot
  3. Praat mee over de toekomst

Eén maand, één thema: robotica

In november 2017 las Nederland de toekomst tijdens de bibliotheekcampagne Nederland Leest.  Robotica was het thema. Onder het motto: geef je mening, krijg een boek, ontving je van deelnemende bibliotheken de bestseller Ik, robot van Isaac Asimov gratis inclusief een verhaal dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Geef je mening, krijg een boek

Je kon niet alleen in de bibliotheek maar ook online je mening geven over de zes stellingen over robotica. Met bij elke stelling een filmpje met meningen van o.a. Adriaan van Dis en Irene Moors ter inspiratie.

Bekijk de stellingen en filmpjes op YouTube/Nederland leest >

 

Nederland Leest Junior

Ook de jeugd kon meepraten over robotica en een bij hun leeftijd (10 - 14 jaar) passend spannend boek lezen: in 2017 was dat Cyberboy van Tanje de Jonge.

Tanja ging langs basisscholen in het land om haar boek uit te delen. 

Lees meer op: nederlandleest.nl/junior >
 

Over de campagne

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.

Nederland Leest werd voor het eerst georganiseerd in 2006.