Bekroningen, 0 - 6 jaar, 6 - 12 jaar, Kind & Jeugd, 12 - 15 jaar
cpnb.nl

Prijzen voor de beste en mooiste kinderboeken

 

Op 21 juni 2017 vond de vierde Midzomerkinderboekenborrel plaats. Het is dé middag waarop het kinderboek gevierd wordt en de prijzen voor de beste kinderboeken centraal staan. De Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Paletten en de Vlag en Wimpels werden die middag bekendgemaakt en uitgereikt.

Lees het persbericht over de Zilveren Griffels en Penselen >

Op 20 september 2017 werden Het Gouden Penseel en Het Gulden Palet uitgereikt. De winnaar van de Gouden Griffel werd aan de vooravond van de Kinderboekenweek, tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt.

Lees het persbericht over de Gouden Griffel >

Lees het persbericht over het Gouden Penseel  >
 

Over de prijzen

De Stichting CPNB kent ter gelegenheid van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het voorgaande jaar. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. Het doel van de prijzen is het publiek een leidraad te geven bij de keuze van kinderboeken.


Gouden en Zilveren Griffels

Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën (uitgaven voor kinderen tot 6 jaar, voor kinderen van 6 jaar en ouder, van 9 jaar en ouder, informatieve uitgaven en poëzie) twee boeken bekroond worden met een Zilveren Griffel.

Volgens het huidige reglement moet uit een van de categorieën bovendien één Gouden Griffel toegekend worden. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlandstalig boek; voor een Zilveren Griffel komen ook vertaalde boeken in aanmerking. Aanvankelijk werd er één boek bekroond: het 'Kinderboek van het jaar'. In 1971 werden de Gouden en Zilveren Griffels voor de best geschreven boeken geïntroduceerd.


Gouden en Zilveren Penselen

De Penseeljury kan elk jaar twee uitgaven van Nederlandse illustratoren bekronen met een Zilveren Penseel. Daarnaast wordt jaarlijks één Gouden Penseel toegekend aan het best geïllustreerde boek door een Nederlandse illustrator. Deze bekroningen werden in respectievelijk 1981 en 1973 geïntroduceerd.


Gulden en Zilveren Paletten

Niet-Nederlandse illustratoren komen jaarlijks in aanmerking voor twee Zilveren Paletten. Het beste werk van een buitenlandse illustrator wordt bekroond met het Gulden Palet. Aan zowel het Gulden Palet als aan het Gouden Penseel is een prijs van 1500 euro verbonden.


Vlag en Wimpels

Naast de Griffels en Penselen bestaan er eervolle vermeldingen: de Vlag en Wimpels. Deze eervolle vermelding is in 1980 ingesteld.


Boekensleutel

De Boekensleutel wordt bij hoge uitzondering toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt. Dit kan betrekking hebben op het genre boek, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep waarvoor de uitgave bestemd is - of op een combinatie hiervan. Zowel een oorspronkelijk Nederlandse uitgave, als een vertaalde uitgave kan in aanmerking komen.

De Boekensleutel wordt op voordracht van de Griffel- of Penseeljury - in elk geval met instemming van beide - toegekend. De Boekensleutel werd in 1979 voor het eerst toegekend.