Kind & Jeugd, Volwassenen, Fictie, Non-fictie, Bekroningen
www.cpnb.nl

Prijzen voor de bestverkochte boeken

Boektitels met 250.000 verkochte exemplaren zullen bekroond worden met goud. Voor 500.000 exemplaren geldt platina en titels die 1 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Vanaf 2013 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

 

Goud, platina en diamant

Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart verkocht 1 miljoen keer en de auteur viel de eer in 2014 te beurt om met een platina boek bekroond te worden. Aan Carry Slee werd in 2016 de Gouden Boekenstapel uitgereikt. Zij ontving deze Award voor de verkoop van meer dan vijf miljoen boeken. Het laatste Gouden Boek werd uitgereikt op 19 december 2016 en was voor Judas van Astrid Holleeder. Het Gouden Boek werd niet aan haarzelf, maar uit haar naam aan misdaadjournalist John van den Heuvel overhandigd. 

Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 100.000 verkochte exemplaren voor goud, 250.000 voor platina en 500.000 voor diamant. In 2016 ontving Jet Boeke een Gouden Boek voor Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik.

 

Voor welke boeken geldt de bekroning? 

De bekroningen gelden voor oorspronkelijk Nederlandstalige en naar het Nederlands vertaalde titels. Bij de verkoopcijfers wordt gekeken naar alle dragers waarop de titel is uitgekomen (waaronder dus papier, luisterboek en e-boek). Uitgezonderd zijn titels die exclusief voor één marktpartij zijn geproduceerd en titels met prijzen onder de 3,50 euro.