Kind & Jeugd, 6 - 12 jaar, Bekroningen, Educatie
www.kinderjury.nl
  1. Jong geleerd is oud gelezen
  2. Kom in contact met scholen in de buurt
  3. Jureren zet aan tot praten over boeken

Kinderen stemmen op hun favoriete boek

 

Over de campagne

De Nederlandse Kinderjury heeft tot doel zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Als middel daartoe kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boeken.

De jury bestaat uit alle kinderen die hun stem uitbrengen en uit twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Zij mogen stemmen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen.

De Nederlandse Kinderjury ging van start in 1988.

Leesweken en één Stemweek

De Nederlandse Kinderjury is opgesplitst in een aantal Leesweken en één Stemweek. Vanaf 6 maart tot en met 19 mei 2019 vinden de Leesweken plaats. Kinderen lezen dan verschillende boeken en bespreken die met elkaar. In de Stemweek (van 20 t/m 26 mei) brengen zij hun stem uit via www.kinderjury.nl.  

De deelnemers mogen op maximaal drie boeken stemmen die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen. In twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. De uitreiking van de prijzen van de Nederlandse Kinderjury vindt op 26 juni 2019 plaats. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury

De Senaat

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie. De Senaat werft stemmen, vlogt of blogt en leest alle boeken van Nederlandse auteurs uit de Leeslijst van de Nederlandse Kinderjury. Vervolgens kiest de Senaat tijdens een geheime vergadering op woensdag 5 juni 2019 hun eigen winnaar uit. Dit boek wint de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury.

De Leeslijst

De Leeslijst is een boekenlijst om kinderen een handvat te bieden bij het ontdekken van nieuwe boeken en het bepalen van hun favoriete boek. Uitgeverijen hebben hiervoor titels aangemeld en een comité heeft twee lijsten samengesteld: 25 boeken voor 6-9 jaar en 25 boeken voor 10-12 jaar. Het publiek kan ook op een titel stemmen die niet op de Leeslijst staat.

Kinderjury op school

 

Bent u werkzaam in het onderwijs? U kunt het hele jaar door aan de slag met tips, lessen en materialen.

Ga naar www.kinderjury.nl/school >