15 - 18 jaar, Fictie
  1. Sluit aan op de belevingswereld van jongeren met 3PAK
  2. Ga in gesprek met scholen en haal meer jeugd naar uw boekhandel of bieb
  3. Haak in met aanbevolen titels voor jongeren met het Beste Boek voor Jongeren

Boekenweek voor Jongeren

Van 20 tot en met 29 september is er de Boekenweek voor Jongeren. Deze boekenweek is speciaal voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. In de Boekenweek voor Jongeren gaan schrijvers onder andere op Literatour langs scholen. En bij een Boekenweek hoort natuurlijk ook een geschenk: 3PAK, een bundel met korte verhalen van een toptrio auteurs. Wat voorheen de campagne ‘Literatour’ heette, staat al jaren ook bekend als de Boekenweek voor Jongeren.

Geschenkbundel: 3PAK

In de deelnemende boekwinkel en bibliotheek krijgen jongeren 3PAK cadeau, een bundel met 3 korte verhalen, speciaal geschreven voor de Boekenweek voor Jongeren door 3 auteurs die jongeren aanspreken. 21 schrijvers op tournee: Literatour Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 21 enthousiaste auteurs gaat langs scholen. Daar gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo in gesprek over lezen en het schrijven van een boek. Zo worden jongeren direct bereikt op een manier die hen aanspreekt.

Beste Boek voor Jongeren 2019 

De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Deze tien worden door een volwassen vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar.  Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd.

 

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, Herschel Supply, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking, Dioraphte, Fonds 21 en Stichting Educatie en Cultuur.