Fictie, Non-fictie, Volwassenen, Educatie
www.boekenweek.nl

Boekenweek verplaatst naar 9 t/m 18 april

Door de aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie wordt de Boekenweek 2022 een maand verzet: deze vindt dit jaar plaats van 9 t/m 18 april. De Boekenweek eindigt dit jaar niet op de traditionele zondag, maar op Tweede Paasdag. Stichting CPNB neemt dit besluit in het licht van de huidige coronamaatregelen, waarbij slechts een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter is toegestaan. De Boekenweek komt beter tot zijn recht wanneer boekhandel en bibliotheek op volle sterkte open zijn.

> Lees hier meer over uitleverdata van geschenken en pos-materialen voor boekhandels

> Lees hier meer over uitleverdata van promotiematerialen voor bibliotheken

 

Geen vrijreizendag met Boekenweekgeschenk 2022

NS deelt het volgende mee:

Traditiegetrouw vindt de vrijreizendag op de laatste zondag van de Boekenweek plaats. Duizenden mensen reizen op deze dag gratis met het Boekenweekgeschenk. Begin dit jaar heeft NS echter moeten besluiten om de vrijreizendag vanwege het coronavirus niet door te laten gaan. Op dat moment stegen de besmettingscijfers en was het nog onduidelijk hoe het virus zich zou ontwikkelen. We moeten dat besluit maanden vooraf nemen vanwege de logistieke operatie, denk aan het verlengen van treinen en geplande werkzaamheden. We realiseren ons goed dat het besluit inmiddels is ingehaald door de actualiteit nu er geen coronamaatregelen meer zijn. Helaas lukt het ons niet op zo’n korte termijn dit terug te draaien.

Komt er dit jaar een alternatief?
Helaas niet. We hebben nagedacht over een alternatief voor deze dag, maar elk alternatief valt in het niet bij gratis reizen. Ook hebben we onderzocht of we gratis reizen verspreid konden aanbieden, maar dat bleek technisch te complex.

Komt de vrijreizendag volgend jaar weer terug?
We verwachten daar op een later moment meer over te kunnen zeggen.

Wat kun je dan krijgen met de QR-code in het boek?
Op de laatste bladzijde van het Boekenweekgeschenk staat een QR-code. Met deze code kom je op een website van NS waar je een extraatje ontvangt van de schrijver van het Boekenweekgeschenk Ilja Leonard Pfeijffer.

 

Thema

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.

Van Toergenjevs novelle Eerste liefde tot Rachels rokje van Charlotte Mutsaers en van Kartonnen dozen van Tom Lanoye tot Engeland is gesloten van Rob van Essen. Steeds weer keren we terug bij onze eerste liefdes. In boeken als Centaur van Chris Polanen, Eerste liefde van David Nicholls, Hard land van Benedict Wells en Jill Mansells Tot aan de zon en terug is de eerste liefde een sleutelmoment in de levens van de hoofdpersonen. Zit het allemaal tegen in de liefde? Sla dan Hotel hartzeer erop na, een boek met eerste hulp bij liefdesperikelen door Susan Smit en Marion Pauw, of duik in Proeven van liefde, waarin filosoof Alain de Botton zijn gedachten laat gaan over al die dingen bij de liefde horen: idealisatie, eerlijkheid, overspel en seks.

De Boekenweek is hét feest van het jaar in de boekhandel en bibliotheek. Want van de Boekenweek krijg je zin om te lezen … en te kopen en te lenen! De Boekenweek helpt lezers kiezen uit nieuwe verhalen. Met de Boekenweek Top 25 en het thema Eerste Liefde en met de boeken van Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld ben je verzekerd van lange rijen voor de deur.

Bekijk hier de 25 thematitels bij de Boekenweek 2022.