Fictie, Non-fictie, Volwassenen, Educatie
www.boekenweek.nl

In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor ‘oud fonds’. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen. De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Eveneens met dank aan NBD Biblion. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de tweede zondag van de Boekenweek. Ieder jaar weer is dit een groot succes, afgelopen jaar werd het zelfs opgepakt door Engelse en Aziatische media.

Actuele informatie over de campagne kunt u vinden op de site: www.boekenweek.nl
Boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen 


Activiteiten

Tijdens de Boekenweek is er veel te beleven in boekwinkels, bibliotheken en culturele podia. Ook de Boekenweekauteurs trekken het land in om lezers te ontmoeten. Kijk rondom de Boekenweek voor een overzicht van activiteiten in het land op boekenweek.nl/activiteiten >


Boekenweek op school
Bent u werkzaam in het onderwijs? U kunt elke editite aan de slag met tips en lessen. 
Ga naar Boekenweek.nl/school voor meer informatie.

 

 

Boekenweekgeschenk

Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen dit jaar het boek van Annejet van der Zijl tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken.
 

Boekenweekessay

Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay van Özcan Akyol is in de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel. Na de Boekenweek kan het gekocht worden voor € 7,50.

 

Boekenweekmagazine

Het Boekenweekmagazine is zowel in boekwinkel als bibliotheek te verkrijgen. Het is een magazine met veel informatie en titels bij het thema van de Boekenweek en bevat ook interviews en achtergrondartikelen. In 2018 als bijlage bij AD en haar regionale titels.

 


Boekenbal

Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek.